Om man tankar bensin i en dieselbil så skär mest troligt motorn. Matar man in en rakapparat i ett uttag med fel spänning och strömstyrka så kan den börja att brinna. Detsamma gäller för kroppen, om man äter en felaktig kost så kommer den så småningom att börja protestera – med många olika diffusa symtom som följd. Får detta pågå tillräckligt länge så uppstår stora kroppsliga obalanser och näringsbrister som leder till en försämrad hälsa – både fysiskt och mentalt.

Den kost vi äter och dricker skall, förutom att gärna se god ut och smaka bra, tillhandahålla kroppen de näringsämnen den behöver; kolhydrater, protein, fett, vitaminer, mineraler och vatten. Dessa näringsämnen ger kroppen energi, får kroppens funktioner att fungera och agerar även byggstenar i alltifrån muskler och leder till skelett och hår. För att kroppen skall kunna utnyttja dessa näringsämnen måste maten sönderdelas i mindre beståndsdelar – detta sker med hjälp av matspjälkningen. Det är otroligt viktigt att äta en kost som innehåller alla näringsämnen men lika viktigt är det att själva matspjälkningen fungerar – så kroppen kan ta upp och använda dessa näringsämnen på bästa sätt.

Proteiner
Proteiner är kroppens byggnadsmaterial och finns i kroppens alla celler. Vid matspjälkningen delas proteinet upp i mindre beståndsdelar, aminosyror. Det finns sammanlagt ett tjugotal olika aminosyror där nio stycken är så kallade essentiella som kroppen inte kan tillverka själv; histidin, fenylalanin, lysin, tryptofan, isoleucin, metionin, valin, leucin och treonin. Därför måste man äta en kost som tillhandahåller alla dessa. Det protein som tillförs utöver kroppens behov används som energi eller lagras som fett.

Kolhydrater
Kolhydrater är oftast den vanligaste och snabbaste källan till energi för kroppen. Kolhydraterna kan delas upp i:

– enkla sockerarter (exempelvis glukos och fruktos)

– sammansatta sockerarter (exempelvis sackaros och laktos)

– stärkelse

– kostfibrer

De enkla sockerarterna ger snabbast energi där speciellt glukos behövs för hjärnans funktionalitet. Det är dock viktigt att maten består av tillräckligt mycket långsamma kolhydrater – som ger ett långsammare energiupptag och jämnare nivå på blodsockret – samt kostfibrer – som bidrar till en förbättrad tarmfunktion.

Fetter
Även fetter kan förse kroppen med energi men dess viktigaste funktioner är att tillföra kroppen essentiella fettsyror, hjälpa kroppen att tillgodogöra sig de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K samt isolera och hjälpa till att behålla kroppsvärmen. Fett kan delas in i:

– mättade fettsyror (exempelvis smör)

– transfetter (exempelvis margarin)

– enkelomättat fett (exempelvis olivolja)

– fleromättat fett (exempelvis fisk)

Viktiga fleromättade fettsyror är linol- och alfalinolsyra – som är essentiella och måste tillföras via kosten – och dessa ombildas till Omega 6- och Omega 3-fett. Obalans mellan dessa fetter kan resultera i många olika hälsoproblem och jobbiga symtom.

Vitaminer
Vitaminer är nödvändiga för kroppens välmående och funktionalitet då de behövs för omsättningen av proteiner, kolhydrater och fetter. De två grupperna av vitaminer är:

– fettlösliga vitaminer (A, D, E och K)

– vattenlösliga vitaminer (B och C)

De fettlösliga vitaminerna (förutom vitamin K) kan lagras i kroppen och därmed även överdoseras. Överskott på vattenlösliga vitaminer försvinner främst med urinen och kan därför intas i större mängd (förutom vitamin B12 som kan lagras under flera år).

Mineraler
Mineraler är kroppen byggstenar och måste tillföras genom kosten då kroppen inte kan tillverka dessa själv. De mineraler som kroppen behöver en större mängd av kallas makromineraler (Kalcium, Magnesium, Natrium, Kalium och Fosfor) medan mikromineraler eller spårmineraler (exempelvis Järn, Mangan, Koppar, Zink. Selen och Krom) behövs i mindre mängd.

Vatten
En kropp besår av en stor del vatten, över 50%, och därmed är vatten det vanligaste förekommande ämnet i kroppen. Halten är högst hos barn, sedan män och lägst hos kvinnor. Vattnet är livsviktigt för oss människor och alla andra levande varelser då det behövs i alltifrån transport av näringsämnen och reglering av kroppstemperaturen till bortförande av avfallsämnen och syra-basbalansen. Kroppen tillgodogör sig vatten från dryck, fast föda och vid förbränning av näringsämnen till energi.

Den generella dieten i västvärlden idag är tyvärr katastrofal, med massor av raffinerat socker och andra snabba kolhydrater, processat kött och onyttiga fetter samt mat och råvaror med tillsatser, bekämpningsmedel, antibiotika, tungmetaller och mängder av andra kemikalier och gifter. Detta tillsammans med en matspjälkning som hos de flesta inte fungerar optimalt leder så småningom till näringsbrister och kroppsliga obalanser – som blir en stor stress på kroppen – och leder vidare in i den negativa stresspiralen. Som om inte detta vore nog så är maten vi äter idag långt ifrån lika näringsrik som den var bara en generation tillbaka – en konsekvens av det industrialiserade samhälle vi lever i idag. Lyckligtvis har fler och fler insett vikten av en bra kost och intresset och efterfrågan har därmed ökat för näringsrik och vegetarisk mat, fiberrika och fettsnåla livsmedel samt lokalproducerade och ekologiska råvaror.

Livsstilsbalansering lägger ett stort fokus på just kosten – då den påverkar både vårt kortsiktiga mående och vår långsiktiga hälsoutveckling. Kosten är inte hela förklaringen till ohälsa men är en del av lösningen då en hälsosam kost är en förutsättning för välmående.